Excursie Broek in Waterland 18 juni 2017

HildeBroek 2017

Op zondag 18 juni was het weer tijd voor onze jaarlijkse excursie.
Dit maal naar het Huis van Hilde in Castricum en naar Broek in Waterland.

Om 09:30 verzamelden we ons bij café de Post in Midwoud voor een koffie en een heerlijke verse gevulde koek. Na even de lijnen uitgezet te hebben van de dag vertrokken we om 10:15 uur.
We zijn met drie en twintig leden en niet leden naar het Archeologisch depot van de Provincie Noord-Holland geweest.  Het depot geeft op een museale wijze de geschiedenis van ons eigen Noord-Holland weer. Hoe ontwikkelde de omgeving zich door de eeuwen heen en wie leefden er en hoe leefden zij?! Dat zijn de antwoorden die dit nieuwe gebouw met zijn exposities probeert te laten zien. De gids had bij de diverse momenten in de geschiedenis een interessant verhaal.
Aansluitend hebben we heerlijk geluncht en vertrokken we tegen 13:30 richting Broek in Waterland.
Het duurde even voordat we elkaar allemaal op de afgesproken plek troffen, maar daar pakte onze gids, Jan Maar, het kordaat op en leidde ons langs de prachtige huizen in Broek. Wat een pracht allemaal. Met name’ het beroemde huis’ was ons bezoek zeker waard.
Ook in de kerk van Broek leidde Rinus Haars ons kwiek rond en vertelde allerlei wetenswaardigheden. Het is tenslotte de kerkgemeenschap van Broek in Waterland geweest die rond 1711 aan Oostwoud een substantieel bedrag schonk om de 33% afgebrande huizen weer te kunnen opbouwen.
Tegen 17:00 uur vertrokken de laatsten weer huiswaarts.

Melchior Luitwieler