Excursie naar De Rijp op 7 juni 2015

Onze historische vereniging heeft weer een mooi programma voor onze leden bedacht.  We zijn naar De Rijp gegeaan, hier in Noord-Holland.

Als u door De Rijp loopt en de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw ziet, begrijpt u waarom Jan Adriaans Zn. Leeghwater in de 17de eeuw dit ‘Het beste dorp van Holland’ noemde.  Met circa 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten – waaronder een groot aantal huizen – is het dorp tot ‘beschermd dorpsgezicht’ verklaard.

Op de wandeling proefden wij de vervlogen tijden. Het Raadhuis met de Waag, de Nederlands Hervormde (Grote) Kerk (1655) – beroemd door zijn 23 gebrandschilderde ramen -,  de boerderijen en de houten huizen zien er nog net zo uit als toen. Gidsen vertelden over de Rijper Glazen, de Van der Heyden brandspuit en de Haring-, en Walvisvaart….

Ook brachten wij een bezoek aan Museum In ‘t Houten Huis of  het Jan Boon Museum, het Raadhuis van Graft (1613) en De Rijp (1630), de zerkenvloer van de NH Kerk of de Noordeinder Vermaning of ontdek het natuurgebied de Eilandspolder.