Op zaterdag 5 oktober 2019 vond in een volle bovenzaal van dorpshuis De Post de uitreiking van het eerste Jaarboek plaats, werd de Boogie toegekend en zagen de ruim 100 aanwezige leden ook nog eens vier prachtige presentaties.

Achtereenvolgens zag de zaal een voorstelling van Troinie en Guur (Dilly Koetsier – Speets en Janny Welles) over West-Friese wetenswaardigheden van 2018. Zij lieten in onvervalst West-Fries allerlei gebeurtenissen de revue passeren.

Daarna vertelde gastspreker Gerard de Vries aan de hand van een boeiende presentatie over de indrukwekkende architectuurprestaties van A.T. van Wijngaarden. Deze architect heeft in de 19e eeuw een flink stempel gedrukt door in en voor onze dorpen tal van gebouwen te ontwerpen en te realiseren. Over deze prestaties is een boek verschenen. Eigenlijk mag dat boek niet ontbreken in de boekenkast van liefhebbers van onze historie. Mocht u het boek nog niet tijdens onze bijeenkomst hebben aangeschaft en mocht u daar nu toch wel spijt van hebben, het is ook via internet te bestellen (zie www.atvanwijngaarden.nl) of anders vindt u het ook in de boekwinkel van Stumpel.

Vervolgens mocht onze voorzitter het Boogie met eer uitreiken aan gymnastiekvereniging De Spartaan wegens het 100-jarig bestaan van de gymnastiekvereniging en vertelden de ‘RIOS Joôs’ in de personen van hoofdmeester Hans Meurs en oplettende leerlingen Marjan Peetoom, Rein Dekker en Jan Balstra  ons in een opgewekt klassegesprek wat er allemaal in de historie aan beroepen verloren is gegaan en niet meer (en soms gelukkig) terugkomt.

Na de pauze reikte onze voorzitter vol trots het eerste Jaarboek 2018 uit aan Marjan Peetoom. Dit o.a. omdat Marjan al vele jaren de jaarkroniek voor ons boek maakt maar ook omdat Marjan een duizendpoot is en nog zoveel meer voor onze gemeenschap doet. Ze zit o.a in de redactie van de Gemeentebode en ze is secretaris van activiteitencentrum Woudrust. Vraag Marjan en het komt goed!  

Tenslotte nam Atze Kamna ons mee in een presentatie over de tuinbouwveilingen in West-Friesland. Boeren en tuinders hebben jarenlang hun producten, vaak met de schuit, aangeleverd aan de diverse West-Friese veilingen. De foto’s van Atze toonden vol nostalgie hoe dat vroeger toeging.

Ruim 30 leden schoven na afloop van de bijeenkomst aan voor een lekkere broodmaaltijd. Oude herinneringen werden opgehaald en de middag werd nabesproken. Algemene tendens: Heel geslaagd allemaal!

  • Voor foto’s van de bijeenkomst kunt u kijken onder het kopje “Jaarboeken” bovenaan bij het menu. Veel kijkplezier!
  • Mocht u nog een (extra) Jaarboek 2018 (of een ander jaar) willen kopen dan kunt u terecht in onze webwinkel